fredag 23 augusti 2013

Ett stycke historia...

Jag har älskat den sedan min första lägenhet då den hängde i hallen. Extra stor modell var den också.
Tyvärr fick jag inte ta med mig den när jag flyttade...
Några boenden har passerat sedan dess och i ingen utav dessa fanns det tillräckligt med plats i hallen eller så passade den inte in helt enkelt.
Tills nu....

Vad skulle kunna passa bättre i vår hall i vårt funkishus från 1937 än just hatthyllan Nostalgi designad av Gunnar Bolin 1937?
Jag har letat på blocket och på loppisar men inte hittat just en så pass stor modell som den jag hade tidigare och som skulle passa så bra just i vår hall.

Men så hittade jag Essem Design . De nyproducerar dessa vansinnigt snygga hatthyllor till vilken längd du önskar. Dock sker försäljning via återförsäljare. Jag köpte vår genom Byggfabriken där jag också kompletterade med fler ankarkrokar och med fyra stycken hattkrokar.

Och såhär blev resultatet! Vi tycker båda att den passar fin fint ihop med tapeten Ypsilon från Boråstapeter designad av Arne Jacobsen.

Historien bakom hatthyllan Nostalgi:


Gunnar Bolin föddes 1919 i småländska Andertorp. Tidigt i karriären förstod Bolin att han inte ville ta över familjens jordbruk. Han startade istället ett eget metallgjuteri.
Med sin småländska envishet och sin känsla för form lyckades Bolin bli framgångsrik inom sitt område.
Hatthyllan Nostalgi ritades 1937. Hyllan har kommit och gått genom decennierna, men är idag en klassiker i svensk möbelhistoria.
Konsolerna tillverkas nu som då av återvunnen aluminium som sätts ihop med rundstavar i trä, krom eller aluminium.
Nostalgi kan förlängas med hjälp av en mittkonsol och på kan på så sätt bli hur lång som helst.
Hattkrokarna är inte bara snygga utan fyller även idag en funktion trots att man kanske inte använder hatt så mycket. Tänk hur glad din mössa blir efter en promenad från tåget i snöstorm eller regn när den hängs upp på en hattkrok och torkar på nolltid!


Trevlig helg!
/ L

onsdag 14 augusti 2013

Ursäkta röran, vi bygger om!

Hej!
Det var länge sedan! Men kul att just DU kunde titta in just idag.
Ja, jag vet, det var alldeles för länge sedan mitt senaste inlägg men det har varit och är även nu mycket på tapeten så att säga.
Dessutom har vi lyckats klämma in tre veckors semester också! eller två.. beroende på hur man ser det.
Första semesterveckan avnjöts nämligen hemma i byggröran....

Hur som helst, här kommer en sammanfattning på vad som har hänt sedan sist:

Köket har tagit form och är nästan helt klart! Stommar, luckor, lådor och vitvaror är på plats t om kaklet - härligt! Vi håller som bäst på att " flytta in " , därav röran högst upp till höger.
 
Jag har slipat, spacklat och slipat lite till på vår stackars källardörr. Se så fin den blev! Färgen heter Råvit och kommer från Flugger. Nu skall det bara på ett handtag och en emalj skylt som det står " källare " på.
  
Maken byggde en vednisch mellan hall och vardagsrum. Det var ett riktigt " meck " att få in den i väggen, målarpolaren hjälpte till mellan penseldragen.... Jag har sedan målat den i flera omgångar med vit färg och målaren tapetserade vedtapeten i ryggen på vedstället. Ett lager lack eller två skall också på för bästa hållbarhet då det skall staplas riktig ved i vedstället också.... blir lite lättare att tända en brasa då... hehe!   


Ytterdörren har fått kärlek! Den tidigare slitna och delvis vattenskadade dörren trodde vi var bortom all räddning men tänk vad en slipmaskin kan göra! En omgång till ska den få och sedan smörjas in ordentligt med rå linolja.

Vardagsrummet har fått en ljusgrå lugn och harmonisk tapet. Blev riktigt bra mot de råvita snickerierna. Originalgolvet - stavparkett i bok har till höger blivit slipat och spacklat. En omgång till behövs och sedan skall det lackas med en lack som gör att det ser obehandlat ut men som skall vara tåligt och bra. Spännande! Återkommer med slutresultat.

I morgon blir det FORMEX - Eclectic touch för hela slanten!
Joggingskorna på, rullväskan med - NU KÖR VI!
/ L