tisdag 12 juni 2012

Rhododendron XXL

Hej!

Ett litet snabb inlägg... måste bara visa vår enorma och jättefina Rhododendron buske som blommar just nu! Svårt ord det där...Rhodo-den-dron...... anywho....

Vår granne är en äldre herre med några år kvar till 80 och som har många historier om vårt område och en del om vårt hus.
Han är uppvuxen i huset där han bor tvärs över gatan från oss och var 4 år när han träffade barnen som sålde vårt hus till oss för första gången.
Året var 1939 och vårt hus var då 2 år gammalt när denna familj flyttade in.
Han säger att vår Rhododendron buske fanns där då vårt hus byggdes 1937 ( om än något mindre då haha ).
Idag är denna buske alltså ÖVER 75 år! kan detta verkligen stämma frågar jag mig varje gång detta slår mig. Idag är den ca 6 x 6 meter. 
Den fullkomligt väller ut över vägen så vi har varit tvungna att klippa till den lite. Dock inte p ga grannar , de älskar den och tycker att det är en bra och naturlig bromskloss för bilar som envisas med att köra rally på vår gata.

ALLT är stort på vår tomt när det gäller växtlighet.
Björkarna är enorma, gissningsvis ca 15-20 meter höga men stadiga som berg. De gånger det har stormat ute har de inte rört sig en millimeter. Häftigt!
Vi har även flera ekar varav en är en riktigt "Sparbank ek" ( eller ja...Swedbank numera men ni förstår hoppas jag ) där kronan sträcker sig med stolthet in över bitar av 3 tomter.
Vi har också en väldigt stor buxbom som det krävdes 2 starka karlar och 1 mindre stark tjej ( jag ) för att flytta på då vi byggde trädäcket och som nu har en ny och bättra plats i trädgården mellan två mindre bergsknallar.
Det som är mest överväldigande både på gott och ont är just allt berg och sten. Hela tomten är ett enda stort berg som några en gång i tiden sprängde delar av för att få en bra plats för huset och som de sedan fyllde ut resten av tomten med all sprängsten.
Vart du än får för dig att ta ett spadtag så " klonkar " det till på en gång och man får genast ett antal extra timmar med att gräva upp och forsla bort stenbumlingar.Önskar en trevlig dag!

2 kommentarer:

Lilla Kråkslottet/ Angelica sa...

Men så galet stor den är! Fantastiskt fin!!! Kram!!

Maria sa...

Så himla fin när den blommar!!!!